Izraelská kuchyně a Nový židovský rok

2122188228

Večer po západu slunce 24. září 2014 začíná nový židovský rok 5775. V aškenázské tradici je během tohoto svátku už po staletí zvykem podávat jablko s medem, které symbolizuje naději, že příští rok bude sladký stejně jako med. Obvyklé je také jíst mrkev, protože symbolizuje plodnost nebo grantové jablko, které má údajně 613 semínek, tedy stejný počet jako má Tóra přikázání (micvot). Zakázáno je naopak konzumovat ořechy, poněvadž podle gematrie je číselná hodnota slova ořech (egoz) podobná číselné hodnotě slova hřích (chet).

Pro sekulární Izraelce je Nový židovský rok vždy výzva uvařit něco nového a zároveň chutného. Slavná izraelská kulinářka Vered Guttman z Haaretzu doporučuje pro Nový rok následující pokrmy.

Dobrou chuť!

Bete avon!

 Dýňová polévka s šafránem

Salát z řepy a granátového jablka

Zeleninové karbanátky z brambor a pórku

Kuře s lilkem a malými bramborami zapečené s datlovým sirupem

Bábovka s medem a datlemi